IJswiggen

Op de Engelstalige website van de uitgever Wiley staat een mooie animatie die laat zien hoe ijswiggen ontstaan. In Nederland zijn nog oude ijswiggen te vinden die stammen uit de ijstijden. Ze zijn nu gevuld met zand in plaats van ijs.

IJswiggen of vorstwiggen ontstaan op die plaatsen waar het koud genoeg is voor een permanent bevroren bodem. Bij zeer strenge vorst ontstaan scheuren in de bodem die een diepte van enkele meters kunnen bereiken. Als in het voorjaar dooi optreedt, dan vullen die scheuren zich met water, om bij een volgende vorstperiode weer te bevriezen. Door de jaren heen groeide zo’n vorstwig aan, waarbij de aarde werd opgedrukt. In gebieden met permafrost, zoals Siberië, Alaska en Noord Canada ontstaan nog steeds vorstwiggen. Als de temperatuur permanent stijgt, en het ijs in de vorstwiggen smelt, dan vullen die zich met zand.

Get Adobe Flash player

 

Klik hier om de grote versie van de animatie te bekijken.

Delen? Ja dat kan:
Wierstra

Over Wierstra

Docent aardrijkskunde op CSG Bogerman in Sneek. Oprichter en beheerder van aardrijkskundehulp.nl Twitter: @TWierstra E-mail: postmaster@aardrijkskundehulp.nl
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Fysische Geografie met tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *