Dit is NIET de aarde zonder water

Wereld_zwaartekrachtAl de hele zomer kom ik in verschillende bronnen een bewegend plaatje tegen van de aarde. Twitter, Facebook, Reddit, 9gag, Imgur, en vele anderen hebben deze animated gif getoond. Deze afbeelding zou de aarde laten zien zonder water. Helaas blijkt dit niet waar te zijn. Het betreffende plaatje laat de aarde niet zien als bol maar als een soort mislukte aardappel. Op internet staat er vaak bij ‘zie je wel, de aarde is helemaal niet rond’. Dat de aarde niet exact rond is klopt op zich wel maar het plaatje klopt zeer zeker niet. Als je het plaatje kritisch gaat bekijken zal je zelf al snel tot de conclusie moeten komen dat de aarde er inderdaad niet zo uit zou kunnen zien zonder water. De continenten op deze gif zijn simpelweg niet overal het hoogste punt.

Wereld_zwaartekracht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze afbeelding is in werkelijkheid een weergave van de variatie van zwaartekracht op de aarde. Er zijn kleine verschillen in zwaartekracht op de aarde welke zijn gemeten door NASA satellieten. In 2005 zijn deze metingen omgezet naar een visuele representatie met de naam “the Potsdam Potato”. De hoge en rode delen op de afbeelding laten gebieden zien waar de zwaartekracht iets sterker is dan normaal. De lage en blauwe delen laten gebieden zien waar de zwaartekracht iets zwakker is dan normaal. Deze variaties zijn zeer klein en dus hebben ze bij het maken van deze digitale kaart een sterk overdreven beeld gecreëerd.

Maar als deze kaart in 2005 al gemaakt is, waarom komt hij dan nu pas boven drijven? Het antwoord is simpel. De afbeelding die rond gaat is niet de originele afbeelding. Het is een nagemaakte versie die gemaakt is om te demonstreren dat de programmeertaal MATLAB goed gebruikt kan worden voor 3D modellen. De originele kaart van “the Potsdam Potato” ziet er vooral qua kleuren anders uit.

1423694367592934

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al is duidelijk dat je niet zomaar moet geloven wat je op internet leest. Helaas lijkt het er op dat veel mensen dit blindelings zien als de waarheid. Hoe mediawijs zijn we eigenlijk met z’n allen? Dacht jij dat het echt was of had je al gelijk je twijfels?

Hoe ziet de aarde er dan wel uit zonder water? Nou dat zal je nu wel kunnen raden: De aarde zonder water ziet er rond uit. Er is natuurlijk reliëf maar zorgt er niet voor dat de aarde er anders uit ziet. De hoogteverschillen zijn simpelweg te klein.

1423694535187323

 

 

Delen? Ja dat kan:
Wierstra

Over Wierstra

Docent aardrijkskunde op CSG Bogerman in Sneek. Oprichter en beheerder van aardrijkskundehulp.nl Twitter: @TWierstra E-mail: postmaster@aardrijkskundehulp.nl
Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Fysische Geografie, GIS met tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *